poniedziałek, 3 marca 2014

Ciasto marchewkowe bezglutenowe
To jest ciacho mojego autorstwa, wariacja na temat tradycyjnego ciasta marchewkowego. Jest szybkie do zrobienia szczególnie dla osób, które chcą jakoś pysznie zagospodarować wiórki marchewkowe powstałe po produkcji soku z sokowirówki. Szkoda je wyrzucać jeśli marchewka była ekologiczna. :) Zazwyczaj ciasto to robię na oko, więc jeśli coś będzie nie tak - proszę o sugestię do przepisu.  
  • kostka masła lub 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • szklanka mąki z amarantusa lub gryczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru najlepiej brązowego lub miodu (jak się odchudzasz i nie dasz wcale to nic nie szkodzi, marchewka sama w sobie jest dość słodka)
  • 2,5 szklanki drobno tartej marchewki 
  • rodzynki
  • płatki migdałowe
  • dwie łyżki cynamonu
Całe jajka utrzeć z cukrem dodać miękkie masło lub olej. Dodać mąkę z proszkiem i mieszać dalej dodając marchewkę, cynamon, rodzynki, migdały. Do natłuszczonej i obsypanej mąką blachy wlać ciasto i piec w temp. 180 st. przez 60 min.  
Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz