wtorek, 25 marca 2014

Eksperymentalny chleb z mąki żołędziowej

Gdy raz poznało się cudowną, chrupiącą skórkę chleba pszennego to trudno o niej zapomnieć na diecie bezglutenowej. A tym bardziej na diecie, na której w ogóle unika się białej mąki, cukru, soli i nabiału. Dziś w okolicznym sklepiku ze zdrową żywnością odkryłam mąkę z żołędzi. Która kojarzy mi się jedynie z walką o przetrwanie głodnych zesłańców na Sybirze. Zachęcona dużą zawartością składników mineralnych kupiłam i zrobiłam pierwszy "chleb". No i mamy coś podobnego do pumpernikla.
   
Składniki: 

  • szklanka mielonych migdałów
  • szklanka mąki z żołędzia,
  • pół szklanki mielonego siemienia lnianego
  • 50 gr oleju rzepakowego
  • 2 jaja
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka miodu
  • szczypta kardamonu


1. Porządnie wymieszać wszystkie powyższe składniki.
2. Piec w nasmarowanej i obsypanej mąką formie w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz