środa, 26 marca 2014

Babka ziemniaczana

Tarcie ziemniaków na drobnej tarce by powstała papka to czasochłonna i ciężka praca. Choć w mojej rodzinie krążyły opowieści o jej prostocie i smakowitości to mało kto podejmował się wyzwania. Dziś dzięki sokowirówce  zadanie staje się o wiele prostsze. Masa ziemniaczana powstaje w moment i od razu pozbawiona jest nadmiaru wilgoci. Moja babcia zostawiała ją na dłuższy czas na durszlaku z gazą, żeby ociekła. Najlepsza jest na drugi dzień odsmażona na smalczyku.
A ja robię ją tak:

Składniki: 
  • 1,5 kg ziemniaków 
  • 300 gr wędzonego boczku
  • 4 cebule
  • 2 jaja
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa według uznania, ja dodatkowo na koniec posypuję rozmarynem
  1. Przepuścić całe obrane ziemniaki przez sokowirówkę. 
  2. Boczek drobno pokrojony podsmażyć z cebulką. pozostawić do ostygnięcia. 
  3. Wymieszać masę ziemniaczaną z boczkiem, cebulką, jajkami, przyprawami. Z soku ziemniaczanego odlać wodę i dolać do masy białą skrobię osiadłą na dnie naczynia. 
  4. Do formy nasmarowanej tłuszczem i posypanej mąka z amarantusa wylać masę i piec w temp. 180 stopni przez około godzinę. Sprawdzać patyczkiem tak jak pasztet.

    Smacznego! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz